ADHD og autisme

Ingen tilgængelig billedbeskrivelse.

Siden jeg som 5årig kom ud i ”den virkelige verden” og startede i det, der dengang hed Børnehaveklasse, har jeg fra tid til anden spekuleret over, at der var noget forkert ved mig.

I november 2021 fik jeg endelig en del af forklaringen. Jeg fik en ADHD diagnose!

Men jagten på svar stoppede ikke der. Og i februar 2022 fik jeg en autisme-diagnose oveni.

Det har givet mig en kæmpe indre ro, at der faktisk ikke er noget galt med mig - jeg er bare anderledes. Hverken dum eller doven.

De to nye diagnoser (og i alt er der så 3 hvis vi medregner, at det var en depression som fortsat er medicineret, der bragte mig til psykiatrien) har åbnet dørene for at kunne forstå mig selv. At møde mennesker på SoMe, der er som jeg - og deler mange af mine oplevelser. Jo mere jeg læser om emnerne, des mindre selvhad føler jeg! Jeg er ikke længere alene… Jeg er ikke længere mærkelig, men bare det værdineutrale anderledes. Og det er ok. Diagnoserne er for mig nøglen til det gode liv. Fremadrettet.

Startside

Om mig

Malerigalleri

Tekster

Musik

ADHD & autisme

Tasker

Kontakt og salg

Fornemmelsen af at være forkert, dum eller doven har gennem de sidste 42 år forfulgt mig. Og har ledt til mange dårlige oplevelser, misforståelser, uheldige episoder og ubehagelige følelser gennem årene. Og til 8 længerevarende depressioner og/eller stress-sammenbrud.

Derfor var det en kæmpe lettelse at få en forklaring. At jeg har ADHD. Først var jeg dybt forundret over den diagnose. Alle Drenge Har Det. Jeg troede kun, at den kunne gælde ukoncentrerede og udfarende  drengebørn. Og jeg har nærmest altid været det modsatte: Meget kontrolleret og forsøgt at gå i et med tapetet.

Men så har jeg selvfølgelig læst godt og grundigt op på emnet. Og læst om mange, mange andre, der har gået gennem livet med ekstra mange nederlag, pga. de samme følelser som jeg: At ikke slå til i en neurotypisk verden. Selvom man gør alt, hvad man kan for at slå til og passe ind….

Jeg har desuden fået medicinsk behandling for både depressionen og ADHDen. Begge dele ser jeg som videnskabelige mirakler, og jeg er taknemmelig for hjerneforskningen!

Da jeg havde fundet den ADHDmedicin, der fungerede for mig, gik jagten ind på ASF. Og det førte til en klokkeklar diagnose på det, man i ”gamle dage” kaldte aspergers syndrom. Den var mindre overraskende end ADHDen, da jeg havde diagnosticeret mig selv for 5 år siden. Da en sød kollega sagde ”Du er fucking autist!”. Men alligevel var jeg i tvivl om diagnosen indtil jeg officielt fik den af min dygtige psykiater. Jeg tænkte tit, at det var indbildning eller en dårlig undskyldning. Janteloven ligger dybt i mig! Psykiateren morede sig lidt. Over min tvivl. Han havde vist aldrig været i tvivl…

Jeg tænker, at mine sammenbrud, og nogle gange overdimensionerede vredesudbrud, er det, man kalder nedsmeltninger. Og når jeg har haft det dårligt, har jeg været meget ’autistisk’ - gået med høretelefoner, været stum, listet langs væggene og undgået øjenkontakt. Men man kan altid være bagklog.

 

Fremover skal jeg passe bedre på mig. Jeg skal acceptere mine vanskeligheder, lære at mærke mig selv, indrette mit liv mere efter dem. Og især forsøge at elske mig selv lidt mere. Bruge min erkendelse og mine nye ’stempler’ til at bane vejen for at blive mødt ordentligt af omverdenen. Jeg har fået en solsikkesnor. Jeg er holdt op med at arbejde. Jeg håber at jeg en dag vil kunne komme tilbage til et undervisningsjob i et omfang, som jeg magter det…

 

 

Jeg har læst om både ADHD og autisme mange steder.

Her er lidt om noget af det, jeg har opdaget (og reklamer):

 

Når det kommer til ADHD er Lotta Borg Skoglunds bog “ADHD hos piger og Kvinder - fra dygtig pige til udbrændt kvinde” virkelig god.

Og jeg har læst en del om hvordan hjernen fungerer. I denne lille artikel fra netdoktor er et godt og let forståeligt overblik. Og det er så dobbelt handicap, når man har depression oveni ADHD…

Denne lille artikel fra psykiatrifonden giver også et fint overblik over ADHDdiagnosen.   

 

Mht aspergeren (eller på moderne dansk AUTISMESPEKTRUMFORSTYRRELSEN) er der også mange gode bøger om emnet.

Her vil jeg pege på (guruen) Tony Atwoods kæmpe bog, med det meget logiske navn “Aspergers syndrom”

Desuden er der en letlæst bog med personlige beretninger, der er lige så befriende at læse, som dem i Lottas bog om ADHD. Det er bogen: “Kvinder og piger med aspergers” af Camilla Rau Petersen og Elisabeth Christensen.

 

Jeg er desuden meget optaget af Simon Baron-Cohens teorier om systemizing. Og den ene af de diagnostiske tests jeg tog, var en “Systemizer-profil-test”. Hele systemizer-ideen er fantastisk. Og fantastisk at fokusere på styrker (superpowers) i stedet for svagheder. Læs mere her.

Testen er lavet af bl.a Kirsten Callesen. Læs mere her.

 

Jeg var en tur i koncerthuset, da Simon Baron-Cohen var på visit i Danmark for at give en super spændende talk om hvordan autisme (systemizing) er nødvendig for artens udvikling (lidt svært at oversætte uden at det lyder plat: How autism drives human invention). I følgende podcast siger han cirka det samme, som han sagde i København.

 

Og når vi er ved podcast, så har go’e gamle HjerneMadsen også en god én i hjernekassen.

 

Og denne her er også sjov. Den læner sig op af Baron-Cohens tanker. Her er et skægt eksempel på at såvel autisme som ADHD er nødvendige “fejludviklinger”. ADHDeren får de vilde ideer, mens autismen gør dem mulige at gennemføre...

 

Den ene teori udelukker ikke nødvendigvis den anden. Begrebet ”kontekstblindhed” er også interessant. Jeg har ikke fået læst Peter Vermeulens bog endnu, men alene overskriften er jo super. Tænker at det med at være ude af kontekst, er noget jeg har prøvet mange gange… Om ikke andet har jeg jo fornemmet, at jeg var ude af kontekst, men ofte ikke forstået hvorfor….

 

Jeg tænker at det at læse om diagnoserne (dem alle tre) har været endnu en af mine autistiske særinteresser.

 

Og så er der alt det på nettet ved siden af. Vil helt klart anbefale Overlevelsesguiden! (Det er Anne Skov, der også taler med HjerneMadsen)

 

 

Ingen tilgængelig billedbeskrivelse.